18 års aldersgrense på Google accounts i Noreg?

Prata så vidt med Jesper Ritsmer Stormholt på SDU08 om aldersgrenser og reglar på google med bakgrunn i dette blogginnlegget.

I «den vesle skrifta» (Terms of Service) stå det nemleg klart forklart i §2.3. at ein må vere juridisk myndig i det landet ein bur i for å oppretta ein konto hos google.

§2.3 Du kan ikke bruke Tjenestene og du kan ikke akseptere Vilkårene dersom (a) du er under den juridiske lavalder for inngåelse av kontrakt med Google, eller (b) du er avskåret fra å bruke Tjenestene i henhold til USAs lovgivning eller andre lands lovgivning, inkludert det landet du bor og benytter deg av Tjenestene. (http://www.google.com/accounts/TOS)

Grunnen til denne formuleringa skal visstnok vere preventiv for søksmål frå føresette og andre… For deira del er det altså nokolunde greit å la elevar under 18 år registrera seg. Men skal ein som lærar oppfordra dei til det?

Uansett. Spørsmålet mitt til Jesper var om Google Apps EDU er under same TOS. Det kunne han ikkje svara på der og då, men i dag fekk eg svar:

Vi har lavet en specielt for Google Apps EDU: http://www.google.com/apps/intl/en/terms/education_terms.html

Dermed er det op til skolens ledelse om de vil tilbyde og dermed tage det juridiske ansvar for denne service til deres elever. Dvs også under 18 år.

Dei som vil kan jo diskutera om ein bruker deler av Google Apps EDU viss ein bruker t.d. berre blogger og om dette er greit i forhold til TOS for Google Apps Edu… Det er kanskje forskjell på å fortelja elevane at dei skal oppretta ein blogg, eller om ein seier at elevane skal oppretta ein blogg på blogger.com. Elevane er jo sjølv ansvarleg for å lesa det som står med lita skrift når dei oppretter bloggen…

Synspunkt er velkomne i kommentarfeltet.

4 Replies to “18 års aldersgrense på Google accounts i Noreg?”

 1. Jeg synes det er viktig å ikke bli grinete opphengt i lover og papirer. Et annet lignende eksempel er fra da jeg gikk på ungdomskolen og skulle opprette mail hos yahoo i forbindelse med skolen, printet læreren min ut hele tos for at jeg måtte lese den før jeg tok mailen i bruk.

  Det er ikke vits i å gjøre ting unaturlig vanskelig for seg selv bare fordi man kan.

 2. Viss ein formidlar følgjande haldning som lærar er ein på gyngande grunn:
  «Det er ikkje så viktig å bry seg om reglar/lovar og slikt så lenge du synest det er rett å bryta dei…»

  Så eg vil ikkje oppfordra elevar under 18 år om å oppretta blogg hos blogger. Men eg kan jo oppforda dei til å blogga. Dei kan sjølv velja kva leverandør dei vil bruka, og har sjølv ansvar for å lesa lita skrift.

  Eg kan ikkje tenka meg å stå juridisk ansvarleg (med bruk av google apps edu) for x antall bloggande elevar.

 3. ja jo, noe må man forsøke å ikke lage noe problem av, og av og til er det spørsmål en ikke bør stille. Av og til bør en heller ikke finlese det med liten skrift – ting som juristene i Google må ha inn for at det skal være i tråd med lover og regler for at de ikke skal bli saksøkte osv. Skal en ungå å tipse elever om Google dokumenter?? Det blir for meg en helt absurd tanke. Finleser du tilsvarende «kontrakter» vil du antakelig finne at dette gjelder diverse web 2.0-tjenester.

 4. Barn har heller ikke lov å sykle på veger uten følge med voksen før de er 12 år. Likevel ser vi på det som en del av det å orientere seg og å lære seg og ferdes i trafikken. Å vente med introduksjon til Google frem til barnet er over 18 år, vil for de fleste volde større skade enn om vi lar dem få ta disse verktøy i bruk. Her gjelder det å bruke hodet. Etisk sett så skal vi lære barn forskjellen på rett og galt, ondt og godt. Å skjerme en elev for bruk av Web 2.o, vil være å frata dem læring.

  Jeg løser dette ved at foreldrene undertegner på at elevene får lov å opprette google-konto. Så er det mitt ansvar å veilede elevene når de skal ut kjøre bloggen sin. Elevene kjører allerede forskjellige verktøy der ute på den ville web likevel. Jeg får med dette en anledning til å putte inn litt sunn fornuft de kanskje ikke hadde tenkt på selv. Foreldre flest later til å sette pris på dette – ja faktisk elevene selv også.

  Lenge leve google, blogger og sundt bondevett på nett 🙂

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *