Nettfaget – informasjonskompetanse

I dag har det pågått ein liten diskusjon på twitter mellom elevar og lærarar på twitter om eit «fag» førebels under stikkord #nettfaget. Mykje handlar om informasjonskompetanse og kjeldebruk.

Eg har no oppretta ei side på wikien til del og bruk der ein kan koma med innspel til innhald. Bør dette kanskje vere tverrfagleg og ein del av norskfaget? Eller skal det vere eige kurs? Studieteknikk er og eit viktig element som kanskje passar inn. Studieteknikk med PC er kanskje ikkje heilt likt studieteknikk utan?

Emnet høyrer kanskje mest til den digitale kompetansen i dei ulike faga. Eg trur det kan vere lurt med eit innføringskurs i oppstartsvekene der m.a. IKT-kyndige lærarar/elevar og ikkje minst bibliotekarar kan spela ei sentral rolle.

Du er herved utfordra til å leggja igjen synspunkt i kommentarfeltet og til å bidra på wikien.

5 Replies to “Nettfaget – informasjonskompetanse”

  1. Jeg synes idéen om et innføringskurs for både lærere og elever kan være en god start. Fortrinnsvis får lærerne en innføring før skolestart. Min erfaring er at for ofte faller den digitale oppdragelsen i hendene på norsklæreren, og det er kanskje ikke helt riktig. Det burde gjennomstrømme samtlige fag, jf. digitale ferdigheter i Kunnskapsløftet. Men for ofte er det opptil den enkelte faglærer å følge opp bruk av IKT, digital kildekritikk og generell nettkompetanse. Det må også bli lagt føringer fra adminstrasjon, kommune og fylke i form av kurs og egne opplegg. Vi har fortsatt et langt stykke å gå her.

  2. Er veldig enig med Morten her. Ansvaret kan ikke falle på hver enkelt lærer. De fleste skoler har jo allerede en pedagogisk IKT-ansvarlig, hva med flere av disse, mer satsing på dette i lærerskolene, slik at noen lærere kan arbeide i hovedsak med dette? På den andre side er det en fordel at den som skal undervise i dette faget, vet hvordan IKT skal brukes i de andre fagene, og hvordan det er å undervise i andre fag. Ett er sikkert – hvis det blir overlatt til hver enkelt lærer, er det stor sjanse for at det blir glemt.
    Såvidt jeg har forstått er de fleste læreplaner mer enn fulle nok?

  3. Det er viktig at den enkelte skole får en med pedagogisk IKT ansvar. Det har lenge vært altfor sterk fokus på utstyr og programvare, og det er viktig nå å tenke på hvordan dette skal brukes i de enkelte fagene. Det er også viktig å ikke glemme at læreplanen stiller krav til oss som lærere når det gjelder bruk i alle fag. Så selv om læreplanene kan virke mer enn fulle nok, så er det faktisk vår arbeidsinnstruks, og om vi ikke integrerer digital kompetanse i fagene våre gjør vi faktisk ikke jobben vår. Og om vi som lærere føler at vi ikke har nok kompetanse til å kunne integrere dette på en fornuftig måte, så er det opp til ledelsen å legge til rette for kurs og kompetanseheving. Utfordringen er at vi må være villige til å delta på kompetansehevingstiltak og lære nye ting.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *