Personvern på nett? iam.no

Personvernet ditt er viktig, men kor lett er det å samla informasjon om deg?Photoblogger

Skattelister gjer det mogleg å finna ut kva andre tener, fødselsdato kan ein finna, telefonnummer, adresse, næringsinteresser, oversikt over verv og styrer, namnestatistikk og mykje anna. Det tek litt tid å finna fram til all denne informasjonen og det har nokon effektivisert på http://iam.no, test ditt eige telefonnummer eller namn for å sjå kva som ligg offentleg tilgjengeleg om deg. Informasjon om sjefen i iam.no ligg her.

Iam.no er heller ikkje den einaste tenesta som gjer slikt, har du testa pipl.com?

Er du av den tvilsomme nysgjerrige typen kan du i tillegg finna heile personnummeret ditt her: http://ranvik.net/privat/fnummer/fnummer.html eller lesa meir om personnummer og korleis du kan finna og testa dei.

Datatilsynet skal sjå på tenesta til iam.no, men eg ser ikkje bort frå at dei har lov til å setja saman informasjonen slikt. Meir om det her og her.

Ei gullgruve for identitetstjuveri?

Kva digitale spor har du lagt igjen i dag?

Bom-brikke? Bilde med geotagging? Filma av overvåkingskamera? Visakort? Hatt telefonen på?

Face.com, Picasa og iPhoto kjenner igjen ansikt. Tru om desse overfører informasjon til Google og Apple?

Meir lesnad:

VG

VG 2

Nettavisen

Aftenposten

Freakforum

NRK

Om eniro og fødselsdatoar

Paul Chaffey

24 Replies to “Personvern på nett? iam.no”

 1. Problemet er ikke at det finnes informasjon der ute på web`en. Problemet er KOBLINGEN som gjøres automatisk. Det med «kobling» er et kjent begrep i de kretser som jobber med f.eks salg av adresser, markedsinformasjon, og lignende tjenester. Mange ønsker selvsagt å kunne skille ut større segment som f.eks er i aldersgruppen 35-50 år, inntekt mellom 5mill og opp, om de har en bil til verdi av over 500 000, om de har styreverv, om de har mange utenlandsreiser i løpet av året, om man bor i en bolig verdt over 5 mill, osv osv.

  KOBLINGEN i denne sammenhenger er det datatilsynet ofte ser på med stor skepsis. En effektivisering og datastyrt koblingsprosess gjør personer laaangt mer sårbare enn hvis noen må manuelt søke seg frem til enkeltpersoners informasjoner på nettet. Det kan også misbrukes av diverse grupper, alt fra kriminelle som sirkler inn offer…til potensielle arbeidsgivere som gjør en bakgrunnssjekk på en potensiell kandidat (og kanskje kommer opp med privat informasjon tatt ut av kontekst).

  1. Eg er heilt enig. Slik informasjon (menn mellom 25-29, med bil, inntekt over 500 000, single = potensiell kunde av Audi/BMW/MERCEDES..) og koblinga av informasjonen kan få større konsekvensar enn det me likar å tenkja på. I kvardagen merkar me det kanskje berre på reklamen me vert presentert for, ord som målgrupper er kjende for dei fleste.

 2. Trine-Lise Jagge : **** er galt med deg? jeg vil være anonym og det plager deg eller?
  **** hvilken rett gir det deg og offentlig gjøre meg? jeg må regge meg på din side for å slette/blokkere min info. Men du har jo den når jeg er regget! Nesten så jeg søker opp deres adresse og viser hva jeg mener i praksis!

  FORBANNET!

  (Kraftord har blitt til stjerner. Admin)

  1. Hei, eg har ingenting med firmaet å gjera og eg tviler sterkt på at utsjånad har noko med intelligens å gjera. Dersom du er irritert på tenesta til iam.no er det lurt å ta direkte kontakt med dei her: http://www.iam.no/Kontakt. Vil du ha svar så er det lurt å leggje igjen ekte namn, telefonnummer og eventuelt e-post.

   1. Idiotisk råd! Å klage til administratorer av et nettsted fordi de legger ut uønsket innhold har nesten aldri produsert positive resultater historisk sett! De vil ikke gjøre en dritt bortsett fra å kanskje latterliggjøre deg i prosessen!

    Til: Vergil, Prøv heller å ta saken opp med en advokat og ønsk deg selv lykke til.

 3. Guttorm: Kan du skrive på BOKMÅL som 98% av landet»s lesere liker=?
  Og du svarer jo ikke på dine usannsynlige argumenter.. Er du bare så dum eller ?

  Hvis en som har vært utsatt for Vold av en mann går i dekning, skal den personen bare finne den her da=? OSV masse eksempler … Ser du ikke noe?

 4. Guttorm: Du er da dummere en jeg trodde. Det er ikke saken. Skjønner du vel? men nei da du skal debatter et språk som er på VEI ut (Takk for det)

  Du ser jo ikke ring effekten av dette gjør du? Hvis du hadde hatt «folk» etter deg, hadde det vært fint om du var listet der ??? (bare et eks, som du kan svare på)

 5. For å klargjera:
  1. Eg likar slettes ikkje tenesta. For mykje samankobling av informasjon frå fleire kjelder gjer at det kan skje glippar slik at nokon med t.d. hemmeleg adresse eller annan hemmeleg informasjon havnar synleg eller offentleg på denne kategorien nettsider (personinfo). Det kan få store og katastrofale konsekvensar.

  2. Eg arbeider som lærar og prøver å fortelja noko om informasjonskompetanse og nettvett til elevar. Ein bør vere medviten på kva informasjon ein legg ut på t.d. facebook, nettby eller andre stader.

  3. Eg har ingenting med iam.no å gjere. Eg har heller ikkje interesse av at denne og liknande nettsider presenterer informasjon om meg, spesielt ikkje dersom det ikkje er eg som har lagt den ut.

 6. Guttorm: men du sier det er greit lenger oppe da …
  Du sier : «Eg er heilt enig.» nå motsier du deg selv her da.. hva mener du egentlig? Skal Personlig info være tilgjengelig for alle ?

  1. På spørsmålet ditt: «Skal Personlig info være tilgjengelig for alle ?» Må eg vel svare at det er ikkje opp til verken deg eller meg å bestemma. Det er det nokre andre som veit meir om.

   Argumenter gjerne sakleg, så blir det lettare å forstå.

 7. Med fare for å ødelegge en underholdende diskusjon, så tror jeg som utenforstående at Vergil og Guttorm er nokså enige her: Ingen av dere synes iam.no er et bra tiltak.

  JEG, derimot, er som vanlig ikke en gang enig med meg selv.

 8. Hehe, du er så dum du, jeg kaster ikke bort mere av min tid på en som ikke kan se hva problemet er, etter jeg har beskrevet det i KLAR TEKST. Jeg vil si:

  Du er: Uvitende, dårlig lærer (etter det du skriver her) samt en 0 menneske kjenner.
  Sist men ikke minst, du er en av de få som tviholder på din Nynorsk! Sier litt i 2009.

  La meg presisere ditt argument før jeg ikke snakker mere til deg:

  Du sier: På spørsmålet ditt: “Skal Personlig info være tilgjengelig for alle ?” Må eg vel svare at det er ikkje opp til verken deg eller meg å bestemma. Det er det nokre andre som veit meir om.

  Jeg Svarer: Vet du hva et demokrati er? Hvis en av dine elver ble utsatt for vold, og hun/han velger å gå i dekning. Skal Gjerningsmannen bare søke hun/han opp da eller ved denne siden? Og finne vedkommende? Ja det mener du. Igjen som du sier er det fritt fram for alle og finne ut hvor de bor/lever av/hvor mye/når de er født osv..) Det er tragisk! Hørt om PERSONVERN =? Du kaller deg selv en lærer? Hva lærer du da.. Hmm Skeptisk til deg, og jeg kan vel egentlig si som siste kommentar: Det er synd det finnes mennesker som deg.

  Btw: kommer ikke til å lese dine svar, da de er uten mening!
  Og siste appell: Våkn opp, din ***** fantasi verden er det bare du som lever i.

  Vergil!

  (Har fjerna nok eit banneord. Admin)

  1. Viss du les nøye gjennom det eg har skrive så langt, og det som Geir påpeikar, så ser du at eg ikkje liker at iam set saman all denne informasjonen nettopp fordi det kan føra til at hemmeleg informasjon kjem ut. Diverre har du ikkje oppdaga det enda og kjem heller med usaklege og mange påstandar du ikkje har dekning for. Verken bilete eller nynorsk har noko med denne debatten å gjera. Det høyrer i alle fall ikkje heime i ein sakleg diskusjon.

   F1

 9. Problemet er ikke iam.no, men de tullingene i staten som legger ut all slags informasjon, og så klart de tullingene som legger ut informasjon selv eller tillatter andre å gjøre det, f.eks facebook

 10. Her er de som står bak IAM.NO ( styret ):
  Odd Harald Hauge, FJORDALLÉEN 18 , 0250 OSLO, 90 97 86 06 og 22 01 90 99.
  Even Jakob Jordal, 90 19 90 99.
  Søren Eriksen, STORENGVEIEN 2 C, 1397 NESØYA, 91 19 98 15 og 66 98 04 33.
  Gul.no Eier dette selskap 100 %.
  Og de som står bak Gul.no er:
  Westfal-larsen invest as med sitt easy connect og Even Jordal med sin tjeneste gul.no
  + noen mindre aksjonærer.
  Gul.no kan kontaktes på tlf 51216200 eller kundeservice@gul.no
  Westfal kan kontaktes her: Hans Peter Westfal-Larsen, KALFARVEIEN 48 , 5018 BERGEN, 91 14 88 53 og 55 31 02 33.
  Kopier denne tekst og lim den inn overalt slik at disse får en tilbakemeling på hva vi mener om dette. Send mail, ring og stå på frem til deres tjeneste er lagt ned.
  Nå ser dere hva gul.no og easy connect står for, så har dere kundeforhold hos noen av disse si de opp med umiddelbar virkning. Send post til Kundeservice@gul.no og si opp deres annonser.
  Står vi sammen om dette er denne tjenesten borte innen 1 uke.

 11. Dette var interessent lesning. Bloggen var vel egentlig det jeg ville lese, men kommentarene er jo i en klasse for seg selv.
  Skulle ønske Vergil kunne fortsette, for jeg forstod fint lite av det vedkommende prøvde på.

  1. Neimen hei Arve, long time no see! Fin øving i argumentasjonteknikk/trolling dette… Heilt greit at han gav seg.
   «Det er umulig å vinne en diskusjon mot en uvitende mann» som det visstnok skal heite.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *